Ciągi
Maciek: Suma n początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego o wzorze an = 24−n różni
się
od sumy wszystkich jego wyrazów o mniej niż 0,001.
Wyznacz wszystkie wartości n.
Zapisz obliczenia.
5 lut 21:43
.:
I problem polega na?
Wzór na sumę nieskoncz9nego ciągu geometrycznego znasz?
Wzór na sumę n wyrazów ciągu ge9metrycznego znasz?
To w czym problem?
5 lut 21:58
Jolanta: Jak ktoś umie to problemu nie ma Próbowałam zrobić to zadanie ale coś nie bardzo mi to idzie
a
1= 8 a
2=4 q=1/2
| | 1−qn | |
Sn=a1* |
| ,=16−16*(1/2)n |
| | 1−q | |
S−S
n<0,001
16*(1/2)
n<0,001 i tutaj zaczynają się schody
6 lut 11:47
Jolanta:
(12)−4*(12)n<0,001
(12)n−4<0,001
( 12)10=11024=0,00096
(12)9=1512=0,0019
<12)10<0001
n−4=10
n=14
6 lut 19:43