Graniastosłupy
JacekJacek: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat o boku a. Przekątna tego graniastosłupa jest
nachylona do podstawy pod kątem α. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
5 lut 20:39
.:
1. Wyznacz przekątna podstawy
2. Na podstawie przekątnej podstawy i kąta α wyznacz wysokość graniastosłupa.
3. Masz już wszystko co potrzebujesz do obliczenia objętości graniastosłupa.
Do dziela
5 lut 20:44
Saizou :

Przekątna podstawy to a
√2
| | H | |
tgα = |
| → H = a√2*tgα |
| | a√2 | |
V = P
p*H = a
3√2*tgα
5 lut 20:46