rozniczka
olek: Zbadac rózniczkowalnosc wR funkcji: f(x)=|x|e
−|x−1|
h−>0
rozumiem ze mam zbadac w punktach 0 i 1
ale czy pod h mam podstawic 0 a pod x raz 0 a raz 1? Czy jak bo nie wiem do konca
5 lut 19:15
.:
Dla opcji x =0 liczysz granice jednostronne
h −> 0−
h −> 0+
A następnie
Dla opcji x =1 liczysz granice jednostronne
h −> 0−
h −> 0+
5 lut 19:18
olek: x=0
| | Ix+hI e−Ix+h−1I −IxI e−Ix−1I | |
lim |
| |
| | h | |
h−>0
−
czy o to chodzi? I jak policzyc granice takiego?
5 lut 19:50
.: Tak oto chodzi.
Podstaiwasz x=0
Opuszczasz moduł z uwzględnieniem zmian znaku w zależności od tego jakie masz h.
Przekształcasz i liczysz dalej
5 lut 20:09