5 lut 16:48
.:
I problem polega na ?
Ale tutaj będzie pozioma zarówno w −∞ jak i w +∞.
5 lut 17:42
Fabian: | | f(x) | |
problem poleg na obliczeniu a= |
| |
| | x | |
5 lut 17:54
.:
No dobrze a jaka Ci granicą w tym momencie?
5 lut 17:57
5 lut 18:07
.:
No i co dalej?
5 lut 18:12
.:
Albo inaczej − Fabian ‐‐‐ KIEDY liczmy taka granice?
5 lut 18:13
Fabian: no jak nie ma asymptotyu poziomej
5 lut 18:38
.:
A sprawdziłeś czy jest asymptota pozioma? Sprawdzałeś?
Pokaz w jaki sposób.
5 lut 19:03
Fabian: nie trzeba poniewaz asymptota pozioma jest szczegolnym przypadkiem asymptoty ukosnej, mam za
zadanie obliczyc asymptote pionowa i ukosna, pionowa spoko policzylem, ale z ukosna mam
problemy rachunkowe gdyz nie wiem jak to odpowiednio poskracac i z tym sie zwrocilem o pomoc
5 lut 19:35
wredulus_pospolitus:
Fabian −−− wróćmy do tego przykładu.
"nie trzeba poniewaz asymptota pozioma jest szczegolnym przypadkiem asymptoty ukosnej"
| | f(x) | |
Tak ... pozioma jest szczególnym przypadkiem ukośnej ... takiej kiedy a = lim |
| = 0 |
| | x | |
Jako, że przeważnie łatwiej jest policzyć lim
x −> ±∞ f(x) to lepiej OD RAZU sprawdzić czy
jest pozioma ... i dopiero jak wyjdzie, że nie ma poziomej zabrać się za sprawdzanie czy jest
ukośna.
Nie wiem kiedy konkretnie nauczyciele zmienili podejście do asymptoty poziomej, ale moim
zdaniem jest to błędne podejście aby nie sprawdzać istnienia poziomej przed sprawdzaniem
istnienia ukośnej.
10 lut 20:39