Wyznaczyc y=y(x), (y<3) z rownania
Kaso: Wyznaczyc y=y(x), (y<3) z rownania
16x
2+64x+25y
2−150y−111=0
Jest ktos w stanie to zrobic bo nie za bardzo rozumiem o co chodzi w poleceniu
5 lut 09:28
chichi:
a potrafisz wyznaczyć y z równania 4x − 2y = 6
5 lut 09:53
Kaso: Tak potrafie i co dalej?
5 lut 13:22
ABC z roboty: 25y2−150y+(16x2+64x−111)=0
z parametrem i wykorzystaj warunek y<3
5 lut 13:25
chichi:
no to samo masz zrobic tutaj, tylko rownanie jest stopnia 2, wiec dobrze byloby to pozwijać do
kwadratow sumy/roznicy

w pamięci licząc wychodzi mi coś takiego:
16(x + 2)
2 + 25(y − 3)
2 = 400, jakbyśmy nieco przekształcili to wyjdzie znana krzywa stożkowa
| | (x + 2)2 | | (y − 3)2 | |
o rownaniu |
| + |
| = 1 |
| | 25 | | 16 | |
5 lut 13:36
Kaso: I co dalej jak mamy tą krzywą stozkową? Po prostu ją narysowac i koniec zadania czy jak?
6 lut 12:09
Kaso: Bo nie za bardzo rozumiem jaki jest wgl sens zadania

I co trzeba obliczyc
6 lut 12:24
kerajs:
|y−3|=4√1−((x+2)2/25)
y=3+4√1−((x+2)2/25) ∨ y=3−4√1−((x+2)2/25)
Tylko y=3−4√1−((x+2)2/25) spełnia założenie
6 lut 12:36