Pomóżcie proszę
damian: Trochę tego jest , będę wdzięczny za każdą pomoc

1. Narysuj postać trygonometryczną i wykładniczą liczby z = −1 +
√3i
2. Wyznacz macierz X z rówanania AX = B mając dane
A = [3 2] B= [1 2]
[2 1] [2 1]
3. Rozwiąż układ równań x + y + z = 7
{ 2x − 2y + z = 5
3x − y + z = 7
4.Napisać równanie płaszczyzny równoległej przechodzącej przez punkty (1,2,1) (4,4,4) (4,3,2)
5. Wyznaczyć odległość punktu P = (4,4,4) od płaszczyzny π : x =2y − 3z + 9 = 0
| | n−4 | |
6.Wyznaczyć granice a) lim ( |
| )n b) lim 1−cos3xn2 x |
| | n | |
n→
∞ x→0
7. Wyznaczyć pochodną funkcji y = (x
3 + 1/x
2) e
2x
8. Korzystając z różniczki funkcji f(x) =
3√x w x
0 = 8 obliczyć wartość przybliżoną
3√7.97
9. Znaleźć wartość największą i najmniejszą funkcji f(x) = (x−3)
√x na przedziale [0,4]
10. Narysuj postać trygonometryczną i wykładniczą liczby z =
√3 + i
11.Wyznacz macierz X z rówanania AX = B mając dane
A = [3 1] B = [1 1]
[2 1] [2 2]
12.Rozwiąż układ równań x+ y + z = 3
{ 2x − 2y + z = 1
3x − y +z = 3
| | x−1 | | y | |
13. Wyznaczyć kąt pomiędzy prostą l : |
| = |
| = z − 1 i płaszczyzną π : x+ 2y − 2z |
| | 2 | | 2 | |
+ 5 = 0
| | x−1 | |
14.Wyznaczyć odległość punktu P = (4,4,4) od prostej l : x − 1 = |
| = z − 1 |
| | 2 | |
| | n−7 | | tgx | |
15.Wyznaczyć granice a) lim ( |
| )n −1 b) lim |
| |
| | n | | tg5z | |
n→
∞ x→0
| | sin3x | |
16.Wyznaczyć pochodną funkcji y = |
| |
| | x4+4 | |
17.Korzystając z różniczki funkcji f(x) =
√x w x
0 = 9 obliczyć wartość przybliżoną
√8.98
18.Określić przedziały wypukłości oraz punkty przegięcia funkcji f(x) = x
4 − 6x
2 − 6x
8 mar 19:35
Tomek.Noah: 6A)
| | n−4 | | 4 | |
lim ( |
| )2= lim (n+ |
| )n= e4 |
| | n | | n | |
15 a)
| | n−7 | | −7 | | (1+−7n)n | |
lim ( |
| )n−1= lim(1+ |
| )n−1= lim |
| = e−7 |
| | n | | n | | | |
8 mar 19:41
Tomek.Noah: sry w pierwszym bedzie e−4 zgubilem −
8 mar 19:52
damian: Ktoś może umie rozwiązać 4 zadanie?
10 mar 15:29
Dorota: 4 to nie,ale 7 − wyznacz pochodną
| | 1 | |
y'=(x3+x−2)'e2x+(x3+ |
| )(e2x)'
|
| | x2 | |
| | 1 | |
y'=(3x2−2x−3)e2x+(x3+ |
| )2xe2x
|
| | x2 | |
o ile dobrze to pamiętam
10 mar 16:18
AS:
Zad 4) Coś się nie zgadza w zapisie − płaszczyzny równoległej? do czego?
Podaję równanie płaszczyzny przechodzącej przez 3 podane punkty.
Równanie płaszczyzny : A*x + B*y + C*z + D = 0 | :'D ≠ 0
A/D*x + B/D*y + C/D*z + 1 = 0
Kładąc A/D = a , B/D = b , C/D = c mamy równanie
a*x + b*y + c*z + 1 = 0
1*a + 2*b + 1*c + 1 = 0 dla pierwszego punktu
4*a + 4*b + 4*c + 1 = 0 dla drugiego punktu
4*a + 3*b + 2*c + 1 = 0 dla trzeciego punktu.
Rozwiązując ten układ równań otrzymujemy: a = 1/8 , b = −3/4 , c = 3/8
Podstawiając do równania płaszczyzny mamy
1/8*x − 3/4*y + 3/8*z + 1 = 0 |*8
x − 6*y + 3*z + 8 = 0
Można też otrzymać z z postaci wyznacznikowej
| x y z 1 |
| xA yA zA 1 | = 0
| xB yB zB 1 |
|xC yC zC 1 |
10 mar 16:51
AS: Zad 5. Błąd w zapisie x = 2*y... przyjąłem x + 2*y
Sposób 1
Dane: P(4,4,4) , x + 2*y − 3*z + 9 = 0
| | |A*xo + B*yo + C*zo + D| | |
Wzór: d = |
| |
| | V(A2 + B2 + C2) | |
| | |1*4 + 2*4 − 3*4 + 9| | | 9 | |
d = |
| = |
| |
| | √1 + 4 + 9 | | √14 | |
Sposób 2
Równanie płaszczyzny przedstawiam w postaci normalnej
(x + 2*y − 3*z + 9)/
√1 + 4 + 9
Wstawiam współrzędne punktu do ostatniego równania:
(4 + 8 − 12 + 9)/
√14 = 9/
√14
10 mar 17:12
AS: Zad 13
| | x −x1 | | y − y1 | | z − z1 | |
Dana płaszczyzna: A*x + B*y + C*z + D = 0 i prosta |
| = |
| = |
| |
| | a | | b | | c | |
Kąt między prostą i płaszczyzną
| | A*a + B*b + C*c | |
sin(α) = |
| |
| | √A2 + B2 + C2*√a2 + b*2 + c2 | |
W naszym przypadku:
| | 2*1 + 2*2 − 1*2 | | 4 | |
sin(α) = |
| = |
| |
| | √12 + 22 + 22*√22 + 22 + 12 | | 9 | |
10 mar 17:33
AS: Podawaj treść zadań starannie
| | y − 1 | |
Przyjąłem równanie prostej jako: x − 1 = |
| = z − 1 |
| | 2 | |
Wzór na odległość punktu od prostej
Punkt M(a,b,c) , prosta (x – x1)/l = (y – y1)/m = (z – z1)/n
W1 = | a – x1 b – y1| W2 = |b – y1 c – z1 |
| l m | | m n |
W3 = | c − z1 a − x1 |
| n l |
| | W12 + W22 + W32 | |
2 = |
| |
| | l2 + m2 + n2 | |
U nas
x1 = 1 y1 = 1 z1 = 1
a = 4 b = 4 c = 4
l = 1 m = 2 n = 2
W1 = | 3 3 | = 3 W2 = | 3 3 | = 0 W3 = | 3 3 | = −3
| 1 2 | | 2 2 | | 2 1 |
| | 9 + 0 + 9 | |
d2 = |
| = 2 , d = √2 |
| | 1 + 4 + 4 | |
10 mar 17:59
Jack: 6 b) skorzystaj z reguły d'Hospitala.
10 mar 18:12
AS:
Poprawiam wzór
| | W12 + W22 + W32 | |
d2 = |
| |
| | l2 + m2 + n2 | |
10 mar 20:01
damian: Wiecie co ....

wiele zadań pojąłem

rzeczywiście w 5 zadaniu literówka

Dziękuje za
okazane serce i wkład w prace , naprawdę jest mi to potrzebne żeby zdać koło. Dziękuje

jak ktoś ma ochotę to niech mi pomoże w reszcie zadań.
10 mar 20:01
l:
11 mar 22:18