układ równań z trygonometrią
cialo krzys: Cześć, mam problem z następującym zadaniem. Prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku.
Dany jest układ równań:
| ⎧ | (𝑠𝑖𝑛𝛼−1)𝑥+𝑦=1 | |
| ⎩ | (−2𝑠𝑖𝑛α)𝑥+(2𝑠𝑖𝑛α+1)𝑦=𝑠𝑖𝑛α |
|
dla jakich wartości parametru 𝛼∈<0;2𝜋> rozwiązaniem tego układu jest para liczb ujemnych?
Ja to zrobiłem w następujący sposób.
Zastosowałem metodę wyznacznikową:
W=2sin
2α+sinα−1
Wx=sinα+1
Wy=sin
2α+sinα
I wyszło mi że:
| | Wx | | sinα+1 | | 1 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | W | | 2sin2α+sinα−1 | | 2sinα−1 | |
| | Wy | | sin2α+sinα | | sinα | |
y= |
| = |
| = |
| |
| | W | | 2sin2α+sinα−1 | | 2sinα−1 | |
i teraz jeśli mają być wartości mniejsze od 0 i α∊≤0;2π≥ to: