funkcja wymierna
Julka: Pomoże ktoś z wyjaśnieniem:
Mam funkcje f(x)=x−5x−4
Skąd po wyliczeniu jest − 1x−4+1
A najważniejsze kiedy ta funkcja jest rosnąca a kiedy malejąca (dla jakich przedziałów) jeśli
nie mam rysunku?
3 lut 17:02
Eta:
| | a | |
f(x)= |
| +q −− postać kanoniczna u=[p,q] −− wektor przesunięcia wykresu |
| | x−p | |
dla a >0 funkcja malejąca przedziałami (−
∞,p), (p,
∞)
dla a <0 funkcja rosnąca przedziałami ( −
∞,p), (p,
∞)
| | x−4−1 | | x−4 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| − |
| = 1+− |
| , x ≠4 → u=[p,q]= [4,1] |
| | x−4 | | x−4 | | x−4 | | x−4 | |
| | −1 | |
f(x)= |
| +1 −− postać kanoniczna |
| | x−4 | |
x=p= 4 −− równanie asymptoty pionowej
y=q= 1 −− równanie asymptoty poziomej
w tym zadaniu a = −1 <0
to f(x) rosnaca w przedziałach (−
∞,4), ( 4,
∞)
====================================
3 lut 17:31