pochodna
qweewq: jak policzyc pochodna z xx
nie mozna uzyc wzoru ax = ax lna ?
Bo widze ze robia z elnx x ale nie rozumiem czemu tak trzeba
3 lut 16:59
ABC:
nie można bo to nie jest funkcja wykładnicza tylko wykładniczo−potęgowa
3 lut 17:54
qweewq: nie rozumiem
3 lut 20:11
ABC:
xx zmienia się nie tylko wykładnik potęgi ale i podstawa
ax zmienia się tylko wykładnik
3 lut 20:37
kkk: Skorzystaj z tożsamości
x=eln x
4 lut 02:04
student:
y = x
x
lny = lnx
x ⇒ lny = x*lnx
| | 1 | | 1 | |
wyznaczamy pochodne po lewej i prawej stronie: |
| *y' = lnx + x* |
| /*y |
| | y | | x | |
y' = ...
4 lut 19:11