Rozwiązanie układu równań
adi3d: Witajcie, mam do rozwiązania układ równań
Nie wiem jak się za to zabrać, bo sinx może być zarówno ujemny, jak i dodatni, więc nie wiem
czy mogę pomnożyć przez sinx.
3 lut 14:32
Kacper: A gdzie tu układ równań? Widzę jedno równanie.
3 lut 14:38
adi3d: a tak racja, już nie myśle

, mam na myśli tylko to jedno równanie
3 lut 14:39
Bogdan:
| 2sinx | | 3 | |
| = |
| ⇒ 2sin2x = 3cosx ⇒ 2(1 − cos2x) = 3cosx |
| cosx | | sinx | |
2cos
2x + 3cosx − 2 = 0 i cosx∊<−1, 1> itd
Pozdrawiam forumowiczów
3 lut 15:37
Mila:

Pozdrowienia
3 lut 18:17