Zliczanie funkcji - matematyka dyskretna
Mateo: Witam, potrzebuje pomocy z kilkoma zadaniami ze zliczaniem
1. Musimy przydzielić 7 rozróżnialnych zadań (z1,…,z7) do 3 jednakowych maszyn,
spełniając warunki:
[ w1 ] każda maszyna coś robi;
[ w2 ] maszyna może wykonać najwyżej 3 zadania
Ile jest takich przydziałów?
S2(7,3)−(74)=266
Ze wszystkich możliwych podziałów zbioru 7 elementowego na 3 bloki odejmujemy przypadek w
którym do jednej maszyny trafiają 4 zadania, no i w odpowiedziach mam innych wynik i nie wiem
co jest źle.
2. Ile jest podziałów liczby 13 na 4 składniki, w których największy składnik jest niemniejszy
niż 4?
P(13,4)=18
Poprawnie myślę że o to chodzi?
3. 10 rybek (r1,r2,r3,…,r10) wpuszczamy dowolnie do trzechidentycznych akwariów.
3.1 Ile jest wszystkich sposobów wpuszczenia rybek do akwariów?
3.2 Ile jest sposobów wpuszczenia rybek, jeśli r1,r2,r3,r4 muszą być razem w jednym akwarium
3.2.1: W każdym akwarium musi być jakaś rybka ?
3.2.2: Nie jest wymagany warunek z wersji 1.
3.1 To według mnie będzie podział 10 elementów na 3 bloki S2(10,3)=9330
Tylko tutaj znowu mam w odpowiedział co innego i nie wiem za bardzo dlaczego.
3.2 "Scalamy" r1,r2,r3,r4 w jeden zbiór i mamy ((r1,r2,r3,r4),r5,r6,r7,r8,r9,r10)
3.2.1 To nie będzie po prostu podział bloku 6 elementowego na 3 bloki? S2(6,3)
3.2.2 Tutaj nie wiem jak uwzględnić fakt że może być puste akwarium.
3 lut 13:10