Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
Ola: Wśród n osób są Ania i jej dwaj znajomi. Wszystkie te n osób ustawiamy w kolejkę jedna za
drugą. Liczba wszystkich takich ustawień jest 12 razy większa od liczby wszystkich takich
ustawień tych n osób w kolejkę, w których Ania i jej dwaj znajomi zajmują trzy kolejne miejsca
(w dowolnej kolejności).
Oblicz n.
Rozpisuję tak:
n! ustawienie wszystkich w kolejce
(n−3)! ustawienie pozostałych osób w dowolny sposób
3! te 3 osoby mieszają się między sobą
n−2 i tu nie rozumiem skąd to się bierze pewnie chodzi o to że mogą się dowolnie przesuwać ale
czemu akurat tak?
3 lut 10:31
Eta:
dla n= 7osób masz 7−2=5 ustawień (ABC)
(ABC)XXXX
X(ABC)XXX
XX(ABC)XX
XXX(ABC)X
XXXX(ABC)
dlatego dla n osób masz (n−2) ustawień (ABC)
w tym zadaniu:
n!= 12*3!*(n−3)!*(n−2)
===================
(n−3)!(n−2)(n−1)n = 72(n−3)!*(n−2)
(n−1)n=72= 8*9 ⇒ n= 9 osób
3 lut 12:10
Ola: Dziękuję
3 lut 20:09