Baza wektorów
adi3d: Potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu takiego zadania. Niestety nie wiem jak się za to zabrać.
Zad.
Dane są wektory u1=[0,3,1] u2=[2,1,0] u3=[3,0,0]
a) wykazać że zbiór B={u1,u2,u3} tworzy bazę w R3
b) Wyznaczyć współrzędne wektora w=[6,−1,4] w bazie B.
2 lut 20:20
ABC:
ponieważ wektory są trzy i wymiar R3 też jest 3 , to wystarczy że pokażesz ich LNZ
na przykład oblicz wyznacznik [0 3 1][2 1 0][3 0 0]
i pokaż że jest różny od zera
a współrzędne to układ równań rozwiąż
α(0,3,1)+β(2,1,0)+γ(3,0,0)=(6,−1,4) i po współrzędnych przyrównaj
2 lut 20:42
adi3d: Dziękuję bardzo za pomoc ABC
2 lut 21:38