CIAG AR.
Haaaaaaanka: Rozwiąż równanie: 3+7+11+...+x=1081, w którym lewa strona równania jest sumą kolejnych wyrazów
ciągu arytmetycznego
8 mar 19:32
Tomek.Noah: pomoge
8 mar 19:34
Tomek.Noah: chyba ze ktos juz robi?
8 mar 19:35
Haaaaaaanka: :(
8 mar 20:15
Tomek.Noah: ok czyli robie
8 mar 20:15
Tomek.Noah: r=4
a
n=a
1+(n−1)r
x=4n−1
x=4n−1
2162=(3+x)n wstawiamy pierwsze rownaine do drugiego
x=4n−1
2162=(2+4n)n
x=4n−1
1081=2n
2+n
x=4n−1
2n
2+n−1081
√Δ=93⋀n∊N
+
x=4n−1
n=23
x=91
8 mar 20:25
Haaaaaaanka: DZIEKI NAPRAWDE
8 mar 20:35