styczna
motkot: wyznacz prosta styczna do wykresu funkcji ex prostopadla do prostej x−y+7 =0
wychodzi mi ze f'(x0) = ex0 =−1
co jest zle? jak to zrobic
1 lut 21:02
chichi:
styczna nie istnieje? e
x0 = −1 jest równaniem sprzecznym
1 lut 21:05
motkot: czyli tu jest blad w poleceniu?
1 lut 21:17
wredulus_pospolitus:
zadanie było jakiś czas temu ....
zauważ, że funkcja f(x) = e
x jest funkcją ROSNĄCĄ
związku z tym styczna także będzie funkcją rosnącą
związku z tym, nie może być ona prostopadła do prostej, która jest funkcją rosnącą
1 lut 21:23
motkot: dzieki
1 lut 21:36