Rozwiaz
Milka: cos7x+sin2(2x)=cos2(2x)−cosx w przedziale [0pi]
Prosze o pomoc w rozwiazaniu
1 lut 12:09
ABC:
powinno pójść z postaci cos7x+cosx=cos4x po drobnych przekształceniach i wzorze na
podwojonego kąta cosinus
1 lut 12:13
wredulus_pospolitus:
cos7x + sin
2(2x) = cos
2(2x) − cosx
cos7x + cosx = cos
2(2x) − sin
2(2x)
2cos4x*cos(3x) = cos4x
−−−> 2cos(3x) = 1 lub cos(4x) = 0
dokończ
użyte wzory (tablice się kłaniają):
cos(2x) = cos
2x − sin
2x
| | x+y | | x−y | |
cosx + cosy = 2cos( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 12:21
Milka: Dziękuję
1 lut 12:34