Gdy cena 15 zł to 110 osób
Maria: Właściciel klubu muzycznego zauważył, że gdy cena biletu wynosi 15zł, na koncert przychodzi
średnio 110 osób. Każde podniesienie ceny biletu o 1zł powoduje, że liczba gości zmniejsza się
o 10 osób. Wiedząc, że x oznacza cenę sprzedaży jednego biletu, podaj:
a. wzór funkcji opisującej liczbę n przychodzących do klubu osób w zależności od ceny
b. wzór funkcji opisującej przychód p ze sprzedaży biletów na koncert
c. przy jakiej cenie x wielkość przychodu ze sprzedaży biletów będzie największa; oblicz
wartość tego przychodu.
Proszę o szczegółowe rozpisanie, bo nie rozumiem tego zadania
31 sty 16:59
wredulus_pospolitus:
a.
n(x) = 110 − 10(x−15) czyli 110 osób minus 10*o ile złotych podniesiono cenę biletu
b.
p(x) = n(x)*x = (110 − 10(x−15) )*x = (260 − 10x)*x = 260x − 10x2 czyli liczba przychodzych
* cena biletu
c.
oblicz xwierzchołka funkcji p(x), jeżeli nie jest to LICZBA CAŁKOWITA weź dwie najblliższe
liczby całkowite x1, x2 i oblicz p(x1) oraz p(x2) ... wybierz większą wartość
31 sty 21:02