rozwiązanie szczególne (rekurencja)
piotr: Rozważmy równanie rekurencyjne niejednorodne
(1) a(n) − 3a(n−1) + 2a(n−2) = 2n−1
z warunkami początkowymi a0 = 5, a1 = 12.
Równanie jednorodne skojarzone z równaniem (1) ma postać
(2) a(n) − 3a(n−1) + 2a(n−2) = 0
Wielomianem charakterystycznym równania (2) jest W(x) = x2 − 3x + 2. Pierwiastkami
(jednokrotnymi) tego wielomianu są liczby 1 i 2.
Rozwiązaniem ogólnym (2) jest zatem an = c1 · 2n + c2
dla dowolnych c1, c2 ∈ C. Rozwiązanie szczególne (1) przewidujemy w postaci an = B · n · 2n
dla
pewnego B ∈ C. Aby wyznaczyć współczynnik B, wstawiamy przewidywaną postać rozwiązania do
równania (1):
B · n · 2n − 3 · B · (n − 1) · 2(n−1) + 2 · B · (n − 2) · 2(n−2) = 2(n−1)
Po podzieleniu obu stron powyższego równania przez 2n−1 otrzymujemy
2Bn − 3B(n − 1) + B(n − 2) = 1
i w konsekwencji B = 1. Wobec tego rozwiązaniem ogólnym (1) jest
an = c1 · 2n + c2 + n · 2n
dla dowolnych c1, c2 ∈ C. Aby uzyskać rozwiązanie spełniające zadane warunki początkowe,
wyliczamy współczynniki c1 i c2 z warunków początkowych:
a0 = 5
a1 = 12
⇔
c1 + c2 = 5
2c1 + c2 + 2 = 12
⇔
c1 = 5
c2 = 0 .
Stąd rozwiązaniem (1) z warunkami początkowymi a0 = 5, a1 = 12 jest a(n) = (n + 5) · 2n.
Wszystko fajnie tylko nie rozumiem skąd się wzieło an = B · n · 2n, które przewidujemy jako
rozwiązanie szczególne.
Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
31 sty 09:31
kerajs:
W tym równaniu przewidywane rozwiązanie szczególne ma postać An2+Bn.
Byłoby An+B, ale uzyskane w rozwiązaniu ogólnym C2 wzmacnia przewidywanie do n(An+B)
Możliwe że równanie miało postać: a(n) − 3a(n−1) + 2a(n−2) = 2n−1
a wtedy przewidujemy rozwiązanie szczególne na: An2n+Bn., gdyż rozwiązanie ogólne wzmocniło
przewidywanie:
1) z A2n na An2n , ze względu na C12n w rozwiązaniu ogólnym
2) z B na nB , ze względu na C2 w rozwiązaniu ogólnym
31 sty 10:48
piotr: niestety, wciąż nie za bardzo rozumiem

chodzi mi o rozumowanie, które doprowadziło do przewidzenia rozw. szczególnego w tej postaci an
= B · n · 2
n
31 sty 11:45
kerajs:
Skąd mogę wiedzieć dlaczego ktoś błędnie przewiduje a(n)s=Bn2n ?
A może równanie miało postać:
a(n) − 3a(n−1) + 2a(n−2) = 2n−1
i wtedy takie przewidywanie wreszcie byłoby poprawnym
31 sty 12:26
Mariusz:
piotr może najpierw pobaw się funkcją tworzącą
a(n) − 3a(n−1) + 2a(n−2) = 2n−1
z warunkami początkowymi a0 = 5, a1 = 12.
A(x) = ∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞(a
n−3a
n−1+2a
n−2)x
n = ∑
n=2∞(2n−1)x
n
∑
n=2∞a
nx
n − 3(∑
n=2∞a
n−1x
n)+2(∑
n=2∞a
n−2x
n)=
∑
n=0∞(2n−1)x
n−(−1+x)
∑
n=2∞a
nx
n − 3x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+2x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)=
∑
n=0∞(2n−1)x
n−(−1+x)
∑
n=2∞a
nx
n − 3x(∑
n=1∞a
nx
n)+2x
2(∑
n=0∞a
nx
n)=
∑
n=0∞(2n+2)x
n−3(∑
n=0∞x
n)+1−x
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn) = |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | 1 | |
∑n=0∞nxn−1 = − |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
∑
n=0∞a
nx
n−5−12x − 3x(∑
n=0∞a
nx
n−5)+2x
2(∑
n=0∞a
nx
n)=
∑
n=0∞a
nx
n −3x(∑
n=0∞a
nx
n)+2x
2(∑
n=0∞a
nx
n)−5+3x =
| | 2 | | 1 | |
(1−3x+2x2)A(x) = 6−4x+ |
| −3 |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | 6−4x | | −1+3x | |
A(x) = |
| + |
| |
| | (1−3x+2x2) | | (1−x)2(1−3x+2x2) | |
| | 6−4x | | −1+3x | |
A(x) = |
| + |
| |
| | (1−3x+2x2) | | (1−x)2(1−3x+2x2) | |
| | 6−4x | | −1+3x | |
A(x) = |
| + |
| |
| | (1−x)(1−2x) | | (1−x)2(1−3x+2x2) | |
(1−x)−(1−2x)=x
2(1−x)−(1−2x) = 1
6−4x = 12(1−x)−6(1−2x)−4(1−x)+4(1−2x)
6−4x = 8(1−x)−2(1−2x)
| | 8 | | 2 | | −1+3x | |
A(x) = |
| − |
| + |
| |
| | 1−2x | | 1−x | | (1−x)3(1−2x) | |
| A | | B | | C | | D | |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | | 1−2x | |
A(1−x)
2(1−2x)+B(1−x)(1−2x)+C(1−2x)+D(1−x)
3=−1+3x
A(1−2x+x
2)(1−2x)+B(1−3x+2x
2)+C(1−2x)+D(1−3x+3x
2−x
3) = −1+3x
A(1−2x+x
2 − 2x+4x
2−2x
3)+B(1−3x+2x
2)+C(1−2x)+D(1−3x+3x
2−x
3) = −1+3x
A(1 − 4x + 5x
2 − 2x
3) + B(1−3x+2x
2)+C(1−2x)+D(1−3x+3x
2−x
3) = −1+3x
A +B +C+D = −1
−4A−3B−2C−3D = 3
5A +2B +3D = 0
−2A −D = 0
D = −2A
−A+B+C = −1
2A−3B−2C = 3
−A+2B = 0
D = −2A
A = 2B
−B+C = −1
B−2C = 3
D = −2A
A = 2B
C = −2
B = −1
A = −2
B=−1
C=−2
D = 4
| | 8 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | | 4 | |
A(x) = |
| − |
| − |
| − |
| − |
| + |
| |
| | 1−2x | | 1−x | | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | | (1−2x) | |
| | 12 | | 4 | | 1 | | 2 | |
A(x) = |
| − |
| − |
| − |
| |
| | 1−2x | | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn) = |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | 1 | |
∑n=0∞nxn−1 = − |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(n+1)xn) = |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x)2 | |
| | −2 | |
∑n=0∞n(n+1)xn−1 = |
| (−1) |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=1∞n(n+1)xn−1 = |
| |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+1)(n+2)xn = |
| |
| | (1−x)3 | |
A(x) = 12(∑
n=0∞2
nx
n)−4(∑
n=0∞x
n)−(∑
n=0∞(n+1)x
n)
−(∑
n=0∞(n+1)(n+2)x
n)
A(x) = ∑
n=0∞(12*2
n − (4+(n+1)+(n+1)(n+2)))x
n
A(x) = ∑
n=0∞(12*2
n − (n
2+4n+7)x
n
a
n = 12*2
n − (n
2+4n+7)
Jeżeli masz narzuconą metodę to ci tej nie uznają
ale przeanalizowanie tej metody pozwoli ci wywnioskować co i dlaczego należy przewidywać
1 lut 14:38