proszę o rozwiązanie
anna: dla jakich wartości parametru m okręgi K1 iK2 są styczne zewnętrznie
K1: x2 + y2 +2x +2y = m2 −2
K2 : x2 + y2 −4x −6y = 4m2 − 13
K1: (x+1)2 + ( y −1)2 = r12
K2 ; (x−2)2 + (y− 3)2 = r22
są styczne gdy r12 + r22 = IS1S2I
ale nie wie co z parametrem
29 sty 20:05
chichi:
ale co ty tez wypisujesz.. jakie r
12 + r
22
29 sty 20:24
Jolanta: Te kwadraty chyba z rozpędu napisałaś
w pierwszym a=b =−1
29 sty 20:32
Jolanta: Odległość między środkami to wzór na odległość między dwoma punktami
29 sty 20:39
Jolanta: r12=m2
r22−13=4m2−13
29 sty 20:49
anna: słusznie ma być bez kwadratu
29 sty 20:49
Jolanta: Wszystko jasne?
29 sty 21:09