prawdopodobienstwo-roz
:DDD: średnio 5 % bombek choinkowych w każdej partii produkcyjnej zawierającej 1000 sztuk jest
uszkodzona. Z jednej partii wyciągamy bez zwracania 3 bombki. Pierwsze dwie wylosowano
uszkodzone. Oblicz prawdopodobieństwo tego że trzecia bombka będzie uszkodzona.Probowalem to
zrobić drzewkiem ale nie wychodzi mi jak powinno wyjsć (wynik docelowy:24/499)
29 sty 14:56
wredulus_pospolitus:
wiemy że 5% z 1'000 jest uszkodzonych ... czyli 50 sztuk
Skoro już dwie złe wyciągnęliśmy ... to mamy sytuację: 998 bombek zostało, z czego 48 jest
uszkodzonych.
Losujemy jedną bombkę ... jakie jest prawdopodobieństwo że będzie uszkodzona?
| | 48 | | 24 | |
P(A) = |
| = |
| koniec. |
| | 998 | | 499 | |
29 sty 15:23
wredulus_pospolitus:
Analogiczne zadanie:
mamy 10 kopert ... w 4 z nich jest ukryta nagroda pieniężna.
Matek i Jurek wybrali swoje koperty i okazało się, że obaj wygrali. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że Ty wygrasz nagrodę?
Zauważ −−− w zadaniu nie pytamy się jaka jest szansa, że cała trójka z was wygra ... my już
WIEMY, że dwóch wygrało ... i pytamy się jaka (gdy juz ci dwaj wygrali) jest szansa że TY
wygrasz.
29 sty 15:26
:DDD: czyli nie jest to prawdopodobienstwo
warunkowe? bo ja to chcialem z tego zrobic ale zupelnie mi nie wyszlo
29 sty 15:27
wredulus_pospolitus:
to jest prawdopodobieństwo warunkowe
29 sty 15:30
wredulus_pospolitus:
Problem w tym ... że nie rozumiesz (bo zapewne nauczyciel nie ma czasu bądź ochoty tłumaczyć)
czym tak naprawdę jest prawdopodobieństwo warunkowe.
29 sty 15:30
:DDD: no ja zrobilem sobie nawet drzewko i umiescilem prawdopodobienstwa ale nie rozumiem co tutaj
jest a∩b a co p(b)
29 sty 15:33
wredulus_pospolitus:
dlatego ... zamiast drzewka to się pisze słownie co jest czym;
B (a w moim przypadku Ω) −−− z partii 1000 wyciągnięto 2 padnięte
, a trzecią dowolną
A −−− trzecia wyciągnięta też będzie padnięta
więc AnB −−− wszystkie trzy wyciągnięte są padnięte.
| | 50*49*48 | | 48 | | 24 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | 50*49*998 | | 998 | | 449 | |
29 sty 15:40
wredulus_pospolitus:

to jest niepełne drzewko ... nie chce mi się całości rysować ... uzupełnij sobie co
potrzebujesz.
D −−− dobra bombka
Z −−− zla / padnięta / uszkodzona bombka
B
AnB
29 sty 15:46
:DDD: no dobrze tak narysowalem ale nie powinnismy napisac np 50/1000 itd zamiast same 50? bo tego
akurat tutaj w twoim zapisie nie rozumiem
29 sty 16:21
wredulus_pospolitus:
z całym szacunkiem ale
Zapewne znasz taki wzór:
| | P(AnB) | |
P(A|B) = |
| prawda  No to rozpiszmy to dalej: |
| | P(B) | |
| | | | |AnB| | |
P(A|B) = |
| = |
| ponownie −−− po co sobie utrudniać |
| | | | |B| | |
życie
29 sty 16:26