Funckje finansowe
Nikoś: Potrzebuję pomocy, wiem że to nie jest do końca związane z matematyką ale:
Polecenie : Oblicz wartość lokaty której kwota wpłaty cotygodniowa będzie wynosiła wartośc
losową z przedziału od 200 do 400 , oprocentowanie w skali roku 6,25% ilość lat 6 , pierwsza
wpłata 8 000zł
Trzeba to obliczyć formułą w excelu FV
Dane to wiadomo
LOS.ZAKR(200;400) − Kwota Lokaty (A1)
6,25 % − oprocentowanie lokaty ( B2)
6 − ilość lat ( C3)
8000 − pierwsza wpłata ( W5)
52 − Liczba tygodni w roku
PV=(B2/52;C3*52;W5;A1) czy
PV=( B2/52;C3*52;A1;W5)
Z góry dziękuję za pomoc
29 sty 14:53
wredulus_pospolitus:
co ile mamy naliczane oprocentowanie

Nie podałeś tego
29 sty 15:19
wredulus_pospolitus:
druga sprawa −−− jakiej formuły używasz do obliczenia
29 sty 15:21
Nikoś: W poleceniu nie ma co ile mamy naliczane, bodajże co tygodniową wpłatą mamy naliczane. A jeśli
chodzi o formułę to wkradła się pomyła będzie FV= ...... czy FV= ........
29 sty 15:56
wredulus_pospolitus:
po pierwsze to
=FV a nie FV=

Po drugie −−− jak naciśniesz '=' to otworzy Ci się okienku w którym masz opisane co jest czym i
w kolejności masz:
stopa (procentowa) −> 6.5%/52
liczba rat −> 6*52
rata, czyli ile będzie wpłacane co każdy okres −> Twoja wartość losowa
Wa, czyli wartość początkowa −> 8'000
Typ, czyli kiedy dokonywana jest wpłata (na początku, na końcu okresu) −> tutaj bym zaznaczył
'na początku', ale wtedy skorygował Wa o wartość raty.
Spodziewam się, że zadanie jest z 'informatyki' a nie mieliście na matematyce lub ekonomii
waloryzacji i tego typu problemów.
29 sty 16:04
wredulus_pospolitus:
Więc ja bym to zrobił:
=FV( B2/52 ; C3*52 ; −A1 ; −W5 + A1 ; 1)
lub
=FV( B2/52 ; C3*52 ; −A1 ; −W5 ; 0) − A1
29 sty 16:14
wredulus_pospolitus:
Można też
= −FV( B2/52 ; C3*52 ; A1 ; W5 − A1 ; 1)
oraz
= −FV( B2/52 ; C3*52 ; A1 ; W5 ; 1) − A1
29 sty 16:15
wredulus_pospolitus:
w ostatnim powinno być: W5 ; 0 ) − A1
29 sty 16:16
Nikoś: Dziękuję bardzo
29 sty 19:32