wektory
Adi 004: prosze podac współrzedne jakis dwóch punktów A i B leżących na płaszczyźnie
x+3y+z=2. Prosze sprawdzić, że wektor AB jest prostopadły do wektora [1, 3, 1].
Proszę obliczyć odległość tej płaszczyzny od początku układu współrzędnych. PLS
28 sty 22:02
wredulus_pospolitus:
Ale PLS what

Nie jesteś w stanie wyznaczyć dwóch punktów na płaszczyźnie?
Nie jesteś w stanie wyznaczyć wektor AB mają współrzędne tych dwóch punktów?
Czy może nie wiesz jak sprawdzić czy dwa wektory są prostopadłe?
28 sty 22:29
Adi 004: tak na te 3 pyt nie znam odpowiedzi poniewaz dopiero sie zaczynam tego uczyc a juz mam takie
zad
do zrobienia. Jak to nie jest problem dla ciebie to prosiłbym o pomoc.
28 sty 22:41
daras: to zacznij od najprostszych
29 sty 07:56
jc: Masz podać dwa rozwiązania równania x+3y+z=2.
Możesz np. wybrać x=2, y=z=0. Masz już pierwszy punkt leżący na rozważanej
płaszczyźnie: A=(2,0,0).
Wymyśl drugi przykład. Będziesz miał punkt B. Wyznacz wektor v=B−A.
Sprawdź czy v*(1,3,1)=0.
29 sty 09:18
wredulus_pospolitus:
@jc ... spodziewam się, że autor źle zinterpretuje znak ' * '
29 sty 09:50