proszę o rozwiazanie
anna: oblicz granice
a) limx→∞ ( 2n + 3n+1) / ( 2n+1 − 3n)
\b) limx→∞ n√1/(3)n + 1/(4)n = 13
28 sty 19:01
Jolanta: ,3n+1=3n*3
2n+2=2n*2
Podziel licznik i mianownik przez 3n
28 sty 19:56
chichi:
w (a) dziel licznik i mianownik przez 3
n
w (b) z tw. o 3 ciągach błyskawicznie, ale tam wpisałaś wynik, wiec nie wiem o co chodzi
28 sty 19:57
anna: limx→∞
limx→∞ n√√1/(3)n + 1/(4)n = 13
3−1n < 3−1n + 4−1n < 2*3−1n
n√3−1n < n√3−1n + 4−1n < n√2*3−1n
an = n√3−1n
bn = n√3−1n + 4−1n
cn = n√2*3−1n
an < bn < cn tw. o trzech ciągach
an = 13 i cn = 13 to ⇒ bn= 13
czy to jest dobrze
natomiast podpunkt b nie wiem
28 sty 19:59
anna: przepraszam nie wiem podpunkt a
28 sty 20:01
anna: treść punktu a jest poprawny taki podał nauczyciel
28 sty 20:02
Jolanta: | | 2n | | 3n | |
Licznik |
| dąży do 0 + |
| *3 |
| | 3n | | 3n | |
28 sty 20:11
anna: wynik podpunktu a = −3
dziękuję
28 sty 20:36
29 sty 11:49