proszę o sprawdzenie
anna: suma wszystkich wyrazów ciągu geometrycznego
( a − 2 ; a−2a+1 ; a−2(a+1)2 ; ...) jest równa −1
oblicz a
moje obliczenia
q = 1a+1 IqI <1 ⇒ czyli a ∊ ( 0 ; +∞)
S = (a−2)(a+1)a = −1
a2 = 2 ⇒ a = √2 ∧ a ∊ ( 0 ; +∞)
28 sty 17:47
Kacper: Źle rozwiązałaś nierówność |q|<1
28 sty 18:00
Jolanta:
−1<q<1
−a−1<1 <a+1
−2<a<0
28 sty 19:00
anna: przepraszam czyli a ∊ (−2;0)
czy dalsze obliczenia są poprawne ale a = − √2
28 sty 19:04
Jolanta: a≠−1
28 sty 19:08
anna: dziękuję
28 sty 19:12