Szereg
x: Oblicz promień zbieżności i sumę szeregu:
∞
n=0
28 sty 11:54
chichi:
na którym etapie napotykasz problem? wyznaczania przedziału zbieżności czy liczenia sumy?
28 sty 19:53
y: Podczas liczenia, wychodzę od szeregu geometrycznego i pochodzę do czegoś w stylu:
| | 1 | |
∑ |
| xn − i zamiast x mam podstawić x/6 ? |
| | n+2 | |
29 sty 09:20
chichi:
| | xn | | 1 | | xn+2 | |
∑ |
| = |
| ∑ |
| , no to dalej różniczkujesz i całkujesz ty  |
| | (n+2)6n | | x2 | | (n+2)6n | |
29 sty 12:14
jc:
ln (1+x) = x −x
2 / 2 + x
3 /3 − x
4 / 4 + ...
| | xn | |
K =∑n=1∞ |
| = ln(1 − x/6) |
| | n6n | |
| | xn | | 36 | | xn+2 | |
S= ∑n=0∞ |
| = |
| ∑n=0∞ |
| = |
| | (n+2)6n | | x2 | | (n+2)6n+2 | |
| 36 | |
| [ln (1 − x/6) − x/6] |
| x2 | |
29 sty 14:50
jc: Powinno być
= −(36)/x2 [ x/6 + ln(1−x/6)]
29 sty 15:24