Mam funkcję f(x)=x(x+1)(x+3)(x-2) W jaki sposób mogę wyznaczyć jej najmniejszą w
Monika: Mam funkcję f(x)=x(x+1)(x+3)(x−2)
W jaki sposób mogę wyznaczyć jej najmniejszą wartość?
28 sty 10:56
jc: Pierwiastki leżą symetrycznie względem −1/2. Podstawmy więc x = y −1/2.
f(y−1/2) = (y−1/2)(y+1/2)(y−5/2)(y+5/2)=(y2−1/4)(y2−25/4)
= y4 − 13/2 y2 + 25/16 = (y2 − 13/4)2 − 9
najmniejsza wartość = −9
28 sty 11:19
Monika: jc, bardzo Ci dziękuję. A jakie działanie wykonać, żeby otrzymać −1/2 ?
28 sty 11:25
jc: Żadne. Ja po prostu zaznaczyłem pierwiastki na osi.
28 sty 12:09
ABC:
Monika tam jest błąd na brainly , zobacz komentarze
28 sty 12:11
Monika: Ja też zaznaczyłam na osi, ale nie wiedziałam co dalej...
A można −1/2 wyliczyć jako średnią arytmetyczną?
28 sty 12:12
ABC:
powinno być x(x+3)(x+1)(x+2)=(x2+3x)(x2+3x+2)=(x2+3x+1−1)(x2+3x+1+1)=(x2+3x+1)2−12
najmniejsza wartość −1
28 sty 12:13
Monika: ABC dziękuję
28 sty 12:14
Monika: ABC poprawiłam i się douczyłam. Jeszcze raz dziękuję
28 sty 19:43
ABC:
28 sty 20:23
jc: ABC, dlaczego nie podoba Ci się x−2, tylko uważasz, że powinno być x+2?
28 sty 21:29
ABC:
jc takie powinny być rachunki oryginalnej wersji zadania zamieszczonego na brainly,
rozwiązująca tam się pomyliła i ta błedna wersja tu przywędrowała
28 sty 21:34