Regula de Hospitala
Fabian:
27 sty 22:23
wredulus_pospolitus:
masz podaną regułę z której masz skorzystać, więc w czym tkwi problem
27 sty 23:19
wredulus_pospolitus:
czy na pewno w drugim przykładzie masz ln( sin(πx/2) )
27 sty 23:20
Fabian: tak, jeszcze podzielone przez lnx
27 sty 23:21
Fabian: problem tkwi w wyliczeniu pochodnej tego na gorze
27 sty 23:21
wredulus_pospolitus:
więc tak −−− pierwsza:
| | 1 | | 1 | | ln2 | |
(ln(2x + 1) )' = |
| *(2x+1)' = |
| *2x*ln2 = ln2 − |
| |
| | 2x + 1 | | 2x+1 | | 2x + 1 | |
27 sty 23:34
wredulus_pospolitus:
druga nie powinna stanowić większego problemu jeśli chodzi o policzenie pochodnej ... musisz po
prostu pamiętać o tym że liczysz pochodną funkcji złożonej
27 sty 23:36
jc:
| ln (2x +1) | | ln 2x(1+2−x) | | ln(1+2−x) | |
| = |
| = ln 2 + |
| →ln 2 przy x→∞ |
| x | | x | | x | |
28 sty 00:11