geometria analityczna
adrian: Równanie stycznych do okręgu (x − 2)2 + (y + 1)2 = 9 i prostopadłych do prostej
x + y + 1 = 0 wynosi?
27 sty 22:05
wredulus_pospolitus:
No dobra ... masz jakiś pomysł

Bo jest parę sposobów jak podejść do tego zadania.
27 sty 22:13
Eta:

k : y= −x−1 i m⊥k
to styczna ma równanie y= x+b
w postaci ogólnej x−y+b=0 S=(2,−1) , r=3
d=r −− odległość S od stycznej
| |2+1+b| | |
| =3 ⇒ |b+3|=3√2 ⇒ b=3√2−3 v b= −3√2−3 |
| √2 | |
styczne mają równania
m: y=x+3
√2−3 i n: y= x−3
√2−3
============================
27 sty 22:31