TRÓJKĄT
Haaaaaaanka:

60
W trójkącie przyprostokątym na rysunku obok cosα = ____
61
Iwedząc, że dłuższa przyprostokątna jest o 2 cm krótsza od przeciwprostokątnej, wyznacz
długości boków a,b,c.
8 mar 19:29
Ryszard: a=22
b=120
c=122
8 mar 19:37
Haaaaaaanka: a skąd to wiadomo
8 mar 19:39
8 mar 21:57
kalafiorowa:
b=c−2
cosα=bc
8 mar 22:09
Haaaaaaanka: nie rozumiem , ico dalej
8 mar 23:22
Jack: układ równań....
b=c−2
8 mar 23:23
Haaaaaaanka: 60c = 61b , i co dalej
8 mar 23:26
Jack: podstaw tu za "b" to, co masz w pierwszym równaniu.
8 mar 23:33
Haaaaaaanka: 60 c−2
___ = ____
61 b
8 mar 23:36
Haaaaaaanka:
60 c − 2
___ = _____
61 b
8 mar 23:36
Jack: 60c=60(c−2)
i z tego wylicz "c".
8 mar 23:37
Jack: Poprawka,
60c=61(c−2)
8 mar 23:38
Haaaaaaanka: nie rouzmiem , to gdzie nagle znikneł "b"
8 mar 23:40
dominpl: za b jest podstawione (c−2)
8 mar 23:41
Haaaaaaanka:
mam tak:
b=c−2
b
cosα = ___
c
60 b
__ = ___
61 c
60c=61(c−2)
60c= 61c−112
60c−61c = − 112
−c = −112
dobrze
8 mar 23:49
Jack: 61*(−2)=
8 mar 23:50
Haaaaaaanka: no tak 122, już poźzno i nie myśle dlatego te pomyłki juz wiem jak dalej zrobić dziekuje
8 mar 23:51
dominpl: 61*2 to 122, a nie 112
dobrze, potem w pierwszym wzorze podstawiasz za c żeby obliczyć b
8 mar 23:52