Kulis: Prosze o pomoc w przeksztalceniu (uklad rownan), a dokladniej jak przeksztalcic je by
wyliczyc w 1 E, a w 2 Rw 1,2,w,v,a to indeksy
1.
{E=(R1 + Rw) I1
{E=(R2 + Rw) I2
2.
{I1=E/Rw + R1 + Rv
{I2=E/Rw + R1+ Ra + R2
23 lis 13:10
robi: Rozpoznaję teorię elektrotechniki (pr. Ohma), ale wydaje mi się że jest za mało danych,
tzn jeżeli jest I1 oraz I2, to powinno być I3 (pr. węzła), poza tym co oznaczają Rw, Ra,
Rv (rezystancje, ale czego: "wypadkową, amperomierza, woltomierza"?)
Przydałby się rysunek...
Ad.1
Nie rozumiem co tu przekształcać, E można wyliczyć zarówno z pierwszego jak i z drugiego
równania.
Ad.2
Również tutaj Rw można wyliczyć zarówno z pierwszego jak i z drugiego równania.
gdzie z pierwszego otrzymujesz:
Rw+R1+Rv=E/I1
Rw=E/I1-R1-Rw
z drugiego analogicznie.
23 lis 13:56
Kulis: No wlasnie nie bardzo odnosnie pierwszego po przeksztalceniu mamy Rw=R1 I1 - R2I2/I2 -
I1, gdyz zarowno szukane jest E i Rw. Niestety nie mam podane jak przejsc do tej postaci
z ukladu rownan.
23 lis 16:09
Kulis: To pomoze ktos ? chodzi mi tylko o przeksztalcenie ukladu rownan 1 i 2 gdyz Rw i E nie
jest dane
24 lis 18:59
Kulis: Odswiezam
25 lis 16:10