znajdź macierz X
smutny: mam problem z obliczeniem pewnego równania macierzowego, a dokładniej znalezieniem brakującej
macierzy
{{1,2,3},{2,1,5},{0,2,1}} * X * {{−1,−3,5,−8},{0,−2,2,3}} = 5 *
{{−2,−24.8,28.8,12.2},{−3,−33.8,39.8,13.2},{−0.8,−12,13.6,8}}
czy byłby ktoś w stanie przybliżyć, jakim sposobem można ją wyznaczyć w takim równaniu?
27 sty 17:35
kerajs:
Jeśli macierze kwadratowe nie będą osobliwe to
A3x3X3x2B2x4=5C3x4
A3x3X3x2B2x4=D3x4
X3x2B2x4=(A3x3)−1 D3x4
X3x2B2x4BT=(A3x3)−1 D3x4BT
X3x2=(A3x3)−1 D3x4BT(B2x4BT)−1
28 sty 07:22
smutny: czy istnieje jakaś zależność dlaczego mnożymy macierz przez jej transpozycję?
rozumiem, że wychodzi macierz kwadratowa, ale czy to nie wpływa na zmianę wyniku?
28 sty 11:51
smutny: przepraszam za błąd, nie kwadratowa, ale taka, aby móc przemnożyć przez resztę macierzy.
28 sty 12:13