diagonalizacja
EtnicznyLatynos: (1 2) macierz
(2 4)
wartosci wlasne
α = 0
wektor
(2)
(−1)
α= 5
(1)
(2)
macierz P (diagonalizacja)
[2 1 ]
[−1 2]
P
−1
[ 2/5 −1/5 ]
[ 1/5 2/5 ]
i jest ponoc metoda ze gdy macierz jest symetryczna to mozna nie odwracac P tylko unormowac
dlugoscia i zrboic transpozycje
wtedy wychodzi
[1 2 ]
I dlaczego te macierze odwrotne P w dwoch przypadakch wychodza rozne? Skoro metoda jest
prawdziwa nie powinny wyjsc identyczne?
27 sty 00:33
. :
Co rozumiesz pod pojęciem 'unormować dlugoscia'? Jak ów długość wyznaczasz?
27 sty 09:48
EtnicznyLatynos: z tego co wiem to chodzi o to zeby dlugosc w kolumnach byla rowna 1
27 sty 12:31
EtnicznyLatynos: czy ktos moze wie jak to rozumiec?
27 sty 13:26
EtnicznyLatynos: bo nie wiem kiedy to prawda
27 sty 19:14
EtnicznyLatynos: czy ktos wie
27 sty 23:34
jc:
7 = 1 * 7 / 1
7 = 3 * 7 / 3
7 = 5 * 7 / 5
masz ∞ wiele możliwości,
czy to jest jakiś problem?
28 sty 00:17
etniczny latynos: no ale czy te macierze nie musza sie rownac?
28 sty 00:43
Etnicznylatynis: Bo nie rozumiem tego porównania do naszej sytuacji
28 sty 01:10
etnicznylatynos: .
28 sty 16:50