zespolone
morela: z4 − 30z2 + 289
bo licylem t = z2
i wyszlo mi ze
t1 = 15 + 8i
t2 = 15 −8i
ale teraz probojc wzorem na pierwiastek nie wychodza ladne katy i nie moge zrobic
26 sty 19:51
jc: Na to jest pewna sztuczka.
z4−30z2+289=(z2+17)2 − 64z2 = (z−8z+17)(z+8z+17)
Zatem z4−30z2+289 = 0 wtedy i tylko wtedy, gdy
z−8z+17=0 lub z+8z+17=0.
z−8z+17=(z−4)2+1
Zatem z−8z+17=0 oznacza, że (z−4)= −1 czyli z−4=i lub z−4=−i,
inaczej z=4+i lub z=4−i.
Drugi przypadek rozpatrujemy podobnie.
26 sty 20:06
Aruseq: Tutaj stosuj podstawienie takie samo, jak w poprzednim poście. Za z podstaw a+bi
26 sty 20:06
Aruseq: Ewentualnie tak jak wyżej
26 sty 20:07
jc: ... oznacza, że (z−4)2 = −1. (zgubiła się dwójka w wykładniku)
26 sty 20:11