zespolone
morela: z2 +1 =0
Δ = −4
√−4 = a + bi /2
−4 = a2 + 2abi − b
−4 = a2 − b
0 = 2abi
0 = 2a(a2 + 4)
wychdozi mi ze
a = 0 b= 4
a = 2i b = 0
a = −2i b= 0
i z tego mozna liczyc pieriwsstki ale czemu 1 opcja sie nie zgadza i w opodiwdziach jest tylko
i oraz −i ?czemu ja odrzucamy>
26 sty 17:34
MiKa: z2+1=0
z2−i2=0
z2=i2
stad z=i lub z=−i i po krzyku
26 sty 17:43
morela: tak ale ja sie pytam o tamten sposob to to nie zawsze zadziala
26 sty 17:43
morela: a nie rozumiem czemu trzbea odrzucic jedna odpowiedz
26 sty 17:43
morela: bo 2 i 3 to jest to i −i
26 sty 17:44
MiKa: albo inaczej
z2−i2=0
(z−i)(z+i)=0
z−i=0 lub z+i=0
26 sty 17:44
morela: bo nie wiem czemu trzeba ta opcje odrczucic
bo dla 1
jest 2i
dla 2
i
dla 3
−i
26 sty 17:47
MiKa:
Jak obliczyłes delte to licz pierwiastki a normalnych wzorów
Δ=−4 =4i
2 √−4= 2i
26 sty 17:49
morela: ale ja nie pytam o inne rozwiazania tylko czemu tutaj jest cos zle bo wiem ze ta metoda jest
uzyteczna w bardziej skomplikowanych przykladach
26 sty 17:55
MiKa:
Tak szczerze to ja tej twojej metody nie bardzo rozumiem
Skoro Δ=−4 to na pierwiastki z liczby( −4) masz przeciez wzor i mozesz sam/a policzyc
26 sty 18:03
morela: no jest to liczba zespolona wiec mozna porownac z a+bi i potem porownac czesci rzeczywiste i
urojone i z tego sklei delte i pierwiastki
26 sty 18:09
MiKa:
Do wpisu z 17:49 powinno byc tez √−4=−2i
Do obliczen przyjmuje 2i
Co do twojego
a=0 b=4
więc mozemy zapisac ze √−4=0+4i cos tutaj jest nie hallo
a=2i b=0
a=−2i b=0
Tutaj też cos nie hallo bo przeciez a to jest czesc rzeczywista liczby zespolonej a nie
urojona
26 sty 18:15
morela: \
−4 = a2 + 2abi + b2 i2
−4 = a2 + 2abi − b2
tutaj zrobilem blad bo napisalem − b zamiast b2
26 sty 18:21
morela: i wszystko gra
26 sty 18:21
morela: a wiesz moze jak do tego podejsc z4 = −256
26 sty 18:22
Aruseq: Jeśli chcesz swoim sposobem to (a+bi)4=−256. Ale raczej zakopiesz się w obliczeniach
26 sty 18:35
morela: a jakos sprytniej?
26 sty 18:40
Aruseq: Skorzystaj z tego, że z=|z|(cosα+i*sinα) oraz wzoru de Moivre'a
26 sty 18:45
jc: Oj, tak mogłabyś w nieskończoność.
Po prostu równanie z2=−1 ma 2 rozwiązania: z=i oraz z=−i.
Zaczynasz od symbolu √−4. Co oznacza √−4?
Jeśli już chcesz w taki sposób, licz tak:
z=x+iy
z2=x2−y2 − 2ixy
z2=−1
x2−y2=−1
2xy=0
x=0 lub y=0
x=0 odrzucamy, bo x, y są rzeczywiste, a więc y2≥0.
zostaje y=0. Wtedy x=1 lub x=−1, czyli z=i lub z=−i.
26 sty 20:18
Mila:
z2 =−1
z2=i2
z=i lub z=−i
26 sty 21:26