całkowanie z podstawianiem
Fabian: | | dx | |
czy jak z całki ∫ |
| wyszło mi 2√x + C to mam dobry wynik |
| | 2+√x | |
niestety na studiach listy są bez odpowiedzi wiec nie mam jak sobie sprawdzic
26 sty 13:35
wredulus_pospolitus:
Fabian −−− na przyszłość ... policzyłeś całkę ... policz POCHODNĄ z wyniku i zobacz czy
wychodzi to samo co miałeś pod całką.
W tym przypadku od razu widać, że to nie jest to samo
26 sty 14:08
wredulus_pospolitus:
proponuje podstawienie:
t = 2 +
√x −−−> po przekształceniu t−2 =
√x
| | dx | |
dt = |
| −−−> 2√x dt = dx −−−> biorąc to przekształcenie z góry: 2(t−2) dt = dx |
| | 2√x | |
podstawiasz i masz prostą całeczkę do policzenia.
26 sty 14:09