trygonometria kąt rozwarty
agata: | | 1 | |
Kąt α jest rozwarty i cosα = − |
| . Oblicz wartość wyrażenia tg2α. |
| | 2 | |
proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.🙏
25 sty 20:17
MiKa:
Skorzystaj ze wzoru (mozna sobie wyprowadzic )
25 sty 20:29
MiKa:
lub
sinα>0 bo 2 cwiartka
sinα=
√1−cos2α
tg
2α=...............
25 sty 20:32
agata: a mogłabyś to obliczyć? podstwaiłam liczy ale wyszło mi 0
25 sty 21:16
jacek:
| | 1 | |
cosα= − |
| ⇒ α= 120o −− rozwarty |
| | 2 | |
tg
2120
o= (−
√3)
2= 3
25 sty 21:24
agata: a skąd wziąłeś miarę tego kąta? Jak ją obliczyć na podstawie danych które mam?
25 sty 21:34
jc: skoro cos a= −1/2, to tg
2a= 3
25 sty 21:43
25 sty 21:47
agata: kurcze ucieło
25 sty 21:48
agata: podzielone na − 1/2 = −√3
do krawdratu = 3
czy taki sposób też jest w porządku?
25 sty 21:48
Jolanta: Pytałaś skąd kąt 120
0
cosα=−1/2 czyli kat jest w drugiej ćwiartce
Wzór cos(90
0+α)=−sinα
−1/2=−sinα
sinα=1/2 dla α=30
0
cos120
0=−1/2
Wzór tg(180−α)=−tgα. Lub. tg(90
0+α)=−ctgα
tg120
0=tg(180
0−60
0)=−tg60
0
−tg60
0=−
√3
tg120
0=−
√3
tg
2α=3
cosα=−1/2
cos
2α=1/4
sin
2α=1−1/4=3/4
| | sin2α | |
tg2α= |
| =1/4*4/3=3 |
| | cosα | |
26 sty 13:18