Przedstawić następujące liczby zespolone w postaci 𝒂 + 𝒃i
Jakub: Witam,
Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie jak rozwiązać te przykłady:
Treść: Przedstawić następujące liczby zespolone w postaci 𝒂 + 𝒃i
2. ( 1 + i{3} )
5
Z góry dziękuję za pomoc.
25 sty 19:01
jc:
| 1+i | | (1+i)2 | | 2i | |
| = |
| = |
| =i |
| 1−i | | 2 | | 2 | |
| | 1+i | |
dlatego ( |
| )5 = i5 = i |
| | 1−i | |
Czy (2) i (3) nie miało być 1+i
√3 ?
25 sty 19:26
Jakub: miało być 1+i √3
25 sty 19:34
jc:
moduł iloczynu = iloczyn modułów
argument iloczynu = suma argumentów
1+i√3, moduł = 2, argument = 60o
(1+i√3)3, moduł = 8, argument = 180o
dlatego (1+i√3)3 = −8
(1+i√3)4 = −8(1 + i√3)
25 sty 19:54
Mila:
1) (1+i)
2=2i , (1−i)
2=−2i
| | 1+i | | 1+i | | 2i | | (1+i)2 | | 2i | |
( |
| )2)2* |
| =( |
| )2* |
| = 1* |
| =i |
| | 1−i | | 1−i | | −2i | | 1−i2 | | 2 | |
2)
Podpowiedź:
(1+
√3i)
2=1+2
√3i−3=2(i
√3−1)
stąd
2*(i
√3−1)*2[(i
√3−1)*(i
√3+1)]=4*(i
√3−1)*(−3−1)=16*(1−i
√3)=16−(16
√3 i
3)
dokończ sam
25 sty 20:02
Jakub: Dzięki za pomoc. W ostatnim wyszło mi: 2 + 2√3i
25 sty 22:48
Mila:
Dobrze
25 sty 23:26