Funkcja wykładnicza
synszatana5^{3}: Dla jakich wartości parametru m funkcja jest malejąca?
f(x) = (3−|m|)−x
24 sty 21:10
anioł:
3−|m|>1
m∊(−2,2)
24 sty 21:29
jezus: aha
24 sty 22:29
synszatana5^{3}: Funkcja ax jest malejąca jeśli jej współczynnik a jest w przedziale 0<a<1, dlaczego zatem
przekształcona została do postaci "(3−|m|)>1"?
24 sty 22:39
chichi:
skoro wiesz, to po co wrzuciłeś to zadanie?
24 sty 23:23
synszatana5^{3}: Wiem jedynie jak musi wyglądać współczynnik a, jednak niewiem czemu anioł, w swoim rozwiązaniu
podał inne założenie, wynikające pewnie z jakiejś własności.
25 sty 08:50
anioł:
f(x)= a
x dla a∊(0,1) f. malejąca
| | 1 | |
f(x)= a−x =( |
| )x dla a >1 f. malejąca |
| | a | |
25 sty 14:09
ite:
zwyczajne, ziemskie przekształcenia:
zał. (3−|m|)>0 ∧ (3−|m|)≠1
wtedy
f(x) = (3−|m|)−x = (3−|m|)−1*x = [(3−|m|)−1] x
więc współczynnik a = (3−|m|)−1
korzystamy z własności podanej 24 sty 22:39
0<(3−|m|)−1<1
i możemy rozwiązywać (3−|m|)>1 jak 👼
25 sty 14:53
synszatana5^{3}: Dziękuje, o to mi chodziło.
25 sty 15:25