pochodne cząstkowe z definicji
anastazja: Korzystając z definicji, zbadać czy dla pochodnych funkcji istnieją pochodne cząstkowe
pierwszego rzędu w punkcie (x0,y0)=(0,0)
f(x,y)=√x2+x4
gdzie po podstawieniu do definicji, wychodzi mi, że granica w (0,0) nie istnieje,
więc pochodna też nie istnieje, podobnie licząc pochodną nie z definicji w tym punkcie.
w odpowiedziach jest, że pochodne cząstkowe istnieją.
24 sty 15:29
ABC:
a ty nie przepisałeś źle? y wcale nie ma w tym wzorze?
24 sty 16:01
anastazja: prawda, dziękuję f(x,y)=√(x2+y4)
24 sty 16:03
. :
A jaka granica Ci wyszła różna od 0?
24 sty 20:06
anastazja: no podstawiając do lim gdzie h→0 lim (f(h+0,0)−f(0,0))/h = lim (√h2)h nie istnieje bo
to |h|h
24 sty 20:39