Macierz odwrotna
Ondrej: Jaka jest szybka droga do obrócenia macierzy w diagonalizacji?
Chodzi o to że zapewniono nas że macierz będzie symetrczyna
I przekazywano jakiś sposób że przy wyznaczaniu PDP−1 nie musieć obracać dużej macierzy np
4x4 tylko zrobić
Transpozycję po wczesniejszym unormowaniu dzieleniu przez długość czegoś
Czy mógłby ktoś pokazać o co dokładnie chodzi i jak to się robi?
24 sty 14:03
jc: Jeśli macierz jest symetryczna, to można wybrać bazę złożoną wektorów własne, na dodatek
można to zrobić tak aby wektory miały długość 1 parami prostopadłe.
Macierz P tworzymy stawiając wspomniane wektory kolejno koło siebie.
W takim przypadku PtP=1, czyli P−1=Pt.
24 sty 16:00
ondrej: a bylbys w stanie pokazac jak to zrobic na przykladzie?
24 sty 22:29
ondrej: bo nie chcialbym sie pomylic
25 sty 23:27
25 sty 23:51
ondrej: Ok dziekuje bardzo
26 sty 11:09
ondrej: i mimo to że P
−1 tym sposobem wychodzi
a liczac standardowo
mozna uznawac ze to to samo i juz bez przeksztalcen ta 1 metoda wsadzac do diagonalizacji i
wyjdzie dobrze?
26 sty 11:43
ondrej: bo po wymnozeniu calosci wychodza tymi sposobami inne macierze i nie wiem czy to problem czy
nie
26 sty 11:47
jc:
Jeśli Q= a P, to Q
−1=a
1P
−1
26 sty 13:04
ondrej: no tak wiem ale czemu to nie wychodzi tak samo?
26 sty 13:10
jc: co nie wychodzi tak samo?
PDP−1 = (aP) D (aP)−1
26 sty 13:15
ondrej: wymnozenie calej Macierzy PDP−1
w wariancie gdzie P{−1} obracam normalnie i w wariancie tym z transpozycja i unormowaniem.
Wychodza dwie inne macierze jak pisalem o 11;43
26 sty 13:35