matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
zbadaj zbieżność
1:
sin
2
(x)
1
∞
∫
dx
x
24 sty 13:01
1:
czy tutaj trzeba kryterium Dirichleta którego nie brałem? Tzn tylko z kryterium 1 i 2 da się?
https://pre-epodreczniki.open.agh.edu.pl/tiki-index.php?page=Kryteria+zbieżności+całek+niewłaściwych
24 sty 13:01
1:
bo chyba niepoprawne jest przyjęcie g(x) = sin
2
(x) i lim... bo nie jest ona > 0
24 sty 13:05
jc:
sin
2
x
1
π
∫
(n−1)π
nπ
dx >
∫
0
π
sin
2
x dx =
x
n
2n
1+1/2+1/3+... →
∞
dlatego całka jest rozbieżna
24 sty 15:56
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick