reguła de L'Hospitala
Anakonda: | | ex−1 | | 0 | |
wiemy, że granica lim x→0 |
| jest [ |
| ] |
| | x3 | | 0 | |
więc czy stosując regułę, można to zapisać jako
| | ex | | 1 | |
lim x→0 |
| =[ |
| ]=+∞ ? |
| | x2 | | 0 | |
Czy trzeba rozbijać na 0 z lewej i prawej?
23 sty 19:55
ABC: tu nie trzeba delopitala jeśli masz granice podstawowe , zapisujesz jako
23 sty 20:19
Anakonda: treść zadania wskazuje na regułę, natomiast tak z ciekawości to mam to rozdzielić na dwie
granice?
23 sty 20:30
ABC:
| | ex−1 | |
wykorzystaj limx→0 |
| =1 |
| | x | |
23 sty 20:36
wredulus_pospolitus:
w jakim sensie 'rozdzielić na dwie granice'
23 sty 20:36
Anakonda: nic nie rozumiem
| | e0−1 | | 1−1 | |
ABC: a ta granica nie jest 0/0? |
| = |
| |
| | 0 | | 0 | |
23 sty 20:39
wredulus_pospolitus:
| | sinx | |
Anakonda ... niektóre granice 'znasz z zasady' np. limx−>0 |
| = 1 |
| | x | |
Jest to coś z czego korzystasz ... oczywiście ... wykazać to można dzięki (chociażby)
'szpitalowi', jednak jeżeli w treści zadania byłoby powiedziane, że NIE MOŻESZ skorzystać ze
'szpitala', to trza sobie jakoś poradzić ... nieprawdaż ?!
23 sty 20:42
ABC:
| | ex−1 | |
to że limx→0 |
| jest równa 1 można elementarnie szacowaniami udowodnić aby uniknąć |
| | x | |
zarzutów Mariusza
23 sty 20:54
Anakonda: no tak racja, wyleciał mi ten wzór z głowy
23 sty 21:03