macierz
pszyniak: log2 (x) 1 arcsin(x−3)
1 1 0
arcsin(x−3) 0 0
taka macierz
pytanie dla jakiego x jest zawsze dodatnio okreslona
jest symetryczna wiec chcialem twierdzeniem sylwestra −> wszystkie miniory dodtanie
1) log2 (x) > 0 dla x> 1
2) log2 (x) > 1 dla x >2
3) −arcsin(x−3)2 no i to jest tak ulozona funkcja ze nigdy nie jest wieksza od zera
i czy to znaczy ze nie tedy droga i kryterium sylvestra mi tego nie powie i trzeba jakos to
inaczej robic?
23 sty 19:00
kerajs:
Skoro element a3,3 nie jest dodatni, to jak macierz może być dodatnio określona?
24 sty 10:40
pszyniak: a czemu akurat a3,3 musi byc dodatni?
Bo ja znam albo wnioskowanie tym sylvestrem albo wartosciami wlasnymi
24 sty 11:51
kerajs:
Wobec tego z twierdzenia Sylwestera pokażę, że elementy diagonali głównej muszą być dodatnie
aby ta macierz miała szanse być dodatnio określoną.
Dla macierzy
[ x a b ]
A= [ a y c ]
[ b c z ]
biorę kolejne minory wiodące
a) det [x] >0 ⇒ x>0
b) [ x a ]
| | a2 | |
det [ a y ] > 0 ⇒ yx>a2 ⇒ y> |
| >0 |
| | x | |
c) det (A) = z(xy−a
2)+2abc−xc
2−yb
2=z(xy−a
2)+sgn(abc) 2|a||b||c| −xc
2−yb
2
Jeśli znak iloczynu abc nie jest dodatni , to przy niedodatnim z−ecie ten wyznacznik nie
będzie dodatni, więc i macierz dodatnio określona.
Gdy znak iloczynu abc jest dodatni , to
det (A) = z(xy−a
2)+2|a||b||c| −xc
2−yb
2 ≤ z(xy−a
2)+2
√xy|b||c| −xc
2−yb
2=
=z(xy−a
2)−(
√x|c|−
√y|b|)
2
Także w tym przypadku, przy niedodatnim z−ecie ten wyznacznik nie
będzie dodatni, więc i macierz dodatnio określona.
Ergo:
Warunkiem koniecznym dodatniej określoności macierzy jest tu dodatniość elementów na diagonali
głównej.
28 sty 07:38