macierz
karol: macierz
0 −3 2
−3 −1 1
2 1 −4
chce okreslic okreslonosc macierzy
kryterium sylwestra mi nic nie daje bo pierwszy minior to 0
a jak probouje kryterium wartosci wlasnych to
wychodzi taki wielomian charakterystyczny ze pierwiastki sa nie do okreslenia
23 sty 17:09
jc: Macierz jest tak określona, jak określona jest forma kwadratowa (wiki).
Diagonalizacja:
− Q = y2+4z2 + 6xy − 4xz − 2yz
= (y+3x−z)2 + 3z2 − 9x2 + 2xz =
= (y+3x−z)2 + 3(z+x/3) − (9+1/3)x2
Forma nie jest określona, więc macierz też nie jest określona.
23 sty 17:29
karol: czyli robisz to de facto z definicji
23 sty 17:32
karol: bo rozumiem ze doprowadzajac to do wzorow skroconego mnozenia chceesz pokazac ze ona moze byc
rownie dodatnia jak i ujemna?
23 sty 17:33
jc: Dla (x,y,z) = (0,0,1), Q = −4 < 0
Dla (x,y,z) = (2,0,1), Q = 4 > 0
Co oznacza, że forma nie jest określona.
23 sty 17:47
karol: okej czyli de facto jesli kryterium sylvestra nam nie pozwala dzialac a szukanie wartosci
wlasnych jest utrudnione z racji iz zadna nie jest calkowita i nie sposob to policzyc recznie
to wtedy nalezy siegnac po rozpisanie tej macierzy i probe skrocenia czego do wzoru
skroconego mnozenia itp?
23 sty 17:54
karol: i czy jesli mam ta forme z definicji ktora rozklada ta macierz to czy jest sposobnosc po
zwinieciu zeby okreslic polokreslonosc formy czy tylko czy jest dodatnia/ujemna/nieokreslona
23 sty 17:55