proszę o rozwiązanie
anna: zad 1 suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 12 jeśli cyfry zamienimy miejscami to otrzymamy
liczbę o 75% większą od pierwotnej ile wynosi ta liczba
zad 2
prosta o równaniu y = a nie ma punktów wspólnych z wykresem funkcji − y = x2 −2x −3 gdy
a) a < −4
b) a > −4
c) a < 4
d) a > 4
23 sty 09:25
ABC:
Zad.1
x+y=12
10y+x=1,75(10x+y)
y=12−x
120−10x+x=17,5x+1,75(12−x)
120−9x=15,75x+21
99=24,75x
4=x
8=y
23 sty 09:45
anna: dziękuję
23 sty 09:55
Jolanta: y=a to funkcja stała czyli wykresem jest linia równoległa do osi x
Gdyby to było a= 4 trzeba byłoby narysować linie równoległa do osi x ,4 jednostki nad osia x
Teraz musimy zobaczyć czy parabola ma punkty wspolne z prostą y =4 czy też leży nad nią
I tu mam problem bo nie wiem czy to jest −y=..... Czy ten − to taki wstęp do zadania
Interesuje nas gdzie jest wierzchołek paraboli
Jeżeli jest. −y=x
−2x−3
y=−x
2+2x+3
a=−1. b=2. c=3
a jest ujemne czyli parabola ma ramiona w dół
Jej wierzchołek ma współrzędne W(p,q)
p to przesunięcie w lewo,prawo i nas w tym zadaniu nie interesuje q to przesunięcie góra,dół
Δ=b
−4ac=4+12=16
q=−16/−4=4
Dla a=4 wierzchołek paraboli leży na prostej (prosta ma jeden punkt wspólny z parabola)
Czyli dla a >4 parabola będzie leżała pod prosta
23 sty 12:18