ile liczb?
Mario: Ile jest liczb dwudziestocyfrowych, w których zapisie dziesiętnym każda z cyfr 0, . . . , 9
występuje przynajmniej raz? Jaka byłaby odpowiedź, gdyby pytanie dotyczyło liczb co najwyżej
dwudziestocyfrowych?
23 sty 08:44
wredulus_pospolitus:
Taka DOKŁADNIE jest treść zadania

Czym podpadliście nauczycielowi
23 sty 09:54
kerajs:
Może tak:
| | | | | |
9(∑i=09 (−1)i | (10−i)19+∑i=08 (−1)i | (9−i)19) |
| | | |
23 sty 10:39
patka11: to dokładna treść zadania
23 sty 13:29
patka11: Co oznaczają te sumy dokładnie?
23 sty 13:35
kerajs:
Sumy wynikają z reguły włączeń i wyłączeń.
9 − Na miejscu pierwszym (od lewej) nie może być cyfra 0, a jedynie dziewięć pozostałych cyfr.
∑i=09 (−1)i(10−i)19 − liczba ciągów 19 cyfrowych w których występują wszystkie cyfry
∑i=08 (−1)i (9−i)19) − liczba ciągów 19 cyfrowych w których występują wszystkie cyfry
oprócz tej stojącej na miejscu pierwszym (od lewej)
Przegapiłem drugą część zadania
Tu, moim zdaniem, odpowiedzią jest ∑i=09 (−1)i(10−i)20 −9!. Zera na początku liczby
20 cyfrowej dadzą liczby o mniejszej liczbie cyfr . Problematyczne są liczby o 11 początkowych
zerach (jest ich 9!), więc te odejmuję.
24 sty 10:24