Hipoteza Pierwszych Ciągów
piotr1859: Hipoteza Pierwszych Ciągów:Załóżmy, że mamy nieskończony ciąg liczb pierwszych ((p1, p2, p3,
\ldots)), gdzie (p1 = 2), (p2 = 3), (p3 = 5), i tak dalej. Rozważmy teraz funkcję ( f(n) ),
która dla każdej liczby naturalnej ( n ) zwraca sumę odwrotności wszystkich możliwych
iloczynów ( n ) różnych liczb pierwszych. Czyli dla ( n = 1 ), ( f(n) ) to suma odwrotności
wszystkich liczb pierwszych, dla ( n = 2 ), suma odwrotności wszystkich możliwych iloczynów
dwóch różnych liczb pierwszych, i tak dalej.Hipoteza: Dla każdego ( n ), suma ( f(n) ) jest
skończona.
21 sty 21:22