wartosci wlasme
bartolomeolo: wyznacz macierz A ktorej wartosci wlasne to 1 i 4 a zwiazane z nimi wektory wlasne to [3 1]T
[2 1]T
Jak to zrobic bez diagonalizajic macierzy?
21 sty 01:49
Maciess: Diagonalizacja jest postaci PDP−1. Znając wartości własne 1 i 4 możesz utworzyć macierz D.
Znając wektory własne możesz stworzyć macierz P. Doliczasz P−1. Wymnażasz i masz A.
21 sty 14:54
bartolomeolo: tak zdaje sobie sprawe ale ciekawi mnie jak to zrobic jak zaznaczylem bez diagonalizacji. Bo
znam ja ale zadanie zostalo podane jeszcze przed wprowadzeniem pojecia diagonalizacji
21 sty 15:11
Maciess: To z definicji wartosci własnych.
Układ:
4 niewiadome, 4 równania.
21 sty 23:20
Maciess: typo przy kopiowaniu, tam ten ostatni wektor wlasny ma byc [2,1]T
21 sty 23:20
.: jak rozumiem może być wiele macierzy A w zależności czy przyjmiemy A = Mf (Bk) czy inną bazą
niż kanoniczna?
22 sty 12:03
.: bo macierz P przejścia akurat można tak sobie wstawić wektory własne jeśli zakładamy przejścia
z bazy kanonicznej
22 sty 12:10
.: chyba że to równanie wyjdzie zawsze nieoznaczone robiąc z "definicji" właśnie?
22 sty 14:18
Maciess: Jak nieoznaczone? Powinno wyjść oznaczone. Jakas baza jest tam wybrana a my dostaliśmy wektory
własne zapisane w tej bazie i tyle nas tutaj interesuje.
22 sty 17:56
22 sty 18:15
.: no ale jeśli robimy macierze przejścia to nie znamy bazy z której zapisujemy macierz przejścia
22 sty 18:48
.: w bazie kanonicznej przepisujemy te macierze transponowane na kolumny, ale gdybyśmy mieli w
jakiejś innej bazie to macierz przejścia wygląda zupełnie inaczej
22 sty 18:50
.: więc zakładasz że jest to baza kanoniczna jeśli chcesz tak o wpisać że macierz ta to jest w
kolumnach kolejno
PBk −> B = [31 21]
22 sty 18:52
.: możesz przyjąć dowolną inną bazę i macierz przejścia jest inna
22 sty 18:52
Maciess: Zdefiniuj co nazywasz macierzą przejścia.
22 sty 19:07
.: Robiąc z A = PDP−¹ skąd wiesz jaka jest baza
22 sty 19:07
.: No macierz przejścia z bazy B1 do B2 to współrzędne B2 w bazie B1 na kolumnach od góry do dołu
taka jest definicja
22 sty 19:08
jc: | | | | | |
A w jakiej bazie zapisałeś wektory | i | ? |
| | | |
W tej samej bazie piszesz macierz.
22 sty 19:10
.: Chyba że P nie jest tutaj macierzą przejścia?
22 sty 19:15
Maciess: Nie mam pojecia jaka jest baza. Wiem tylko jak wyglądają wektory własne, bo mi je podali. Wiem
ze jest jakas baza (e1, e2) w które przestrzeń własna
dla lambda = 1 daje sie zapisac jako Lin{t * (3*e1 + e2) : t ∊R}.
Macierz A jest wyznaczona jednoznacznie.
22 sty 19:15
.: No pod warunkiem że macierz A powstała z wartości f(wektorów kolejnych z bazy kanonicznej
22 sty 19:18
.: To robiąc ze wzoru PDP−¹ skąd wiemy jakie jest P?
22 sty 19:19
Maciess: P możemy interpretować jako macierz przejścia. Ale my nie od tego wyszliśmy. Niezaleznie jakie
wektory bazowe sobie wybierzemy to mówimy o jednym i tym samym p.liniowym. Zmieniamy baze tak,
aby wektory bazowe pochodził z przestrzeni własnej, wtedy przeksztrałcenie ma tam ładną postać
(diagonalną). No i takich przejść jest wiele (nieskonczenie).
Do 19:19 weź sobie dowolne krotności tych wektorów podanych w zadaniu. Przekonaj sie ze jak
skonstruujesz z nich macierz P to finalnie zawsze otrzymasz taką samą macierz A.
22 sty 19:21
.: Czyli to jest macierz przejścia czy nie bo już nie kumam
22 sty 19:26
.: Na wykładzie dla macierzy P braliśmy przejście z bazy Bk bo wiedzieliśmy że A to Mf(Bk)
Więc zapisaliśmy po prostu te wektory generujące Lin od buta tak samo
w macierzy bo baza była kanoniczna ale robiąc macierz przejścia z czego innego nie dostaniemy
innej macierzy A?
22 sty 19:27
.: Wy po prostu zakładacie że to jest baza kanoniczna tak to przecież Mf(B) dowolnego B jest
zawsze inna
22 sty 19:32
.: Wiem chyba co mówił doktor na wykładzie i jaka jest definicja, wydaje mi się że mam rację
zależy nad jaką bazą jest odwzorowanie
22 sty 19:34
Maciess: Nie będę ukrywał, że jestem jakiś autorytetem − jestem tylko studentem. Ale jeszcze raz
podsumuje.
Czyli to jest macierz przejścia czy nie bo już nie kumam
Samo P w diagonalizacji interpetujemy jako macierz przejścia. Jednak tutaj nie korzystamy
wprost ze wiemy cokolwiek o diagonalizacji. Korzystamy z definicji wartosci i wektorow
własnych. Przeczytaj jeszcze raz moje i jc post.
Na wykładzie dla macierzy P braliśmy przejście z bazy Bk bo wiedzieliśmy że A to Mf(Bk)
Więc zapisaliśmy po prostu te wektory generujące Lin od buta tak samo
w macierzy bo baza była kanoniczna ale robiąc macierz przejścia z czego innego nie dostaniemy
innej macierzy A?
Ale zapodałeś nawijke, nic nie skumałem.
Wy po prostu zakładacie że to jest baza kanoniczna tak to przecież Mf(B) dowolnego B jest
zawsze inna
Nikt tak nie zakłada, mój post 19:15.
Wiem chyba co mówił doktor na wykładzie i jaka jest definicja, wydaje mi się że mam rację
zależy nad jaką bazą jest odwzorowanie
No zakładamy ze nad jakąś jest i w tej samej dostajemy A.
Jak bredze to ktoś niech mnie sprostuje, raczej mocnym teoretykiem nie jestem. Moze @Adam,
@chichi albo reszta coś dołożą do dyskusji.
22 sty 19:46
jc: Jak ustalimy bazę w przestrzeni n−wymiarowej nad R, to mamy izomorfizm z przestrzenią Rn.
baza: f1, f2, f3, wektor v=a1 f1 +a2 f2+a3 f3 → (a1,a2,a3)
Zamieszanie wprowadzają nauczyciele, którzy mówią o macierzy w bazach,
natomiast nie mówią o współrzędnych wektora w bazie.
22 sty 20:16
jc: Jeszcze inaczej.
s = v*t
t = czas, s − droga, v − prędkość
t = 3, s = 12,
v=4, a teraz ktoś spyta, w jakich jednostkach?
oczywiście jeśli zmienimy jednostki, to zmieni się wartość v, ale też zmienią
się wartości t i s. Dokładnie tak samo jest z macierzami i wektorami.
22 sty 20:32
.: No dobrze ale w poście 18:15 macierz P to są właśnie współrzędne tych wektorów w bazie
kanonicznej, kuźwa
22 sty 22:43
.: trzeba czasami bardziej kompetentych osób poszukać bo nie każdy ma wiedzę w danym temacie
22 sty 23:25
.: na logikę, dla jednych wektorów własnych i wartości własnych możesz mieć nieskończenie wiele
macierzy A w zależności nad jaką bazu, ale endomorfizm to jest jeden i ten sam kropka
22 sty 23:26
.: może po prostu tego nie braliście
22 sty 23:26
.: jest to poprawne, ale nie jest to jedyna macierz A, chyba że podano A = Mf(B), gdzie B − baza
standardowa
22 sty 23:27
.: Av = λ * v, v współrzędne w bazie B
22 sty 23:28
jc: | | | |
, | zapiszą się jako wektory |
| | |
| | | | | |
, | , a macierz jako macierz | . |
| | | |
Nie zawracaj sobie głowy słowem baza.
| | | | | |
Chodzi o to, że przekształcenie F | = | |
| | | |
| | | |
Możesz zakodować w postaci macierzy | |
| | |
Czy tu się coś mówi o bazie? A pewnie widziałeś mnożenie macierzy?
to właśnie to.
22 sty 23:37
bartolomeo: ło matko bosko co tu sie stalo
22 sty 23:39
bartolomeo: ale dyskusja
22 sty 23:39