całki
.: Wykaż 1 ≤ 01 ∫(1+x4)(1/4) dx ≤ √1.2
20 sty 18:54
jc: 1 ≤ (1+x4)1/4, stąd lewa nierówność
∫01 f(x) dx ≤ [∫01 f(x)2 dx ]1/2 ≤ [∫01 f(x)4 dx ]1/4,
co w przypadku naszej całki daje górne ograniczenie 1.21/4
20 sty 19:48
.: No nie górne ograniczę to (1.2)½ a nie ¼
20 sty 23:40
jc: 1.21/4 < 1.21/2, więc jeśli 1.21/4 jest górnym ograniczeniem , to 1.21/2 też jest.
21 sty 14:52
.: skąd mamy pewność że to szacowanie jest poprawne? tzn że ta 12 nie powinna być też pod
całką tylko można wyciągnąć nad?
21 sty 20:11
.: po pierwszym znaku ≤ dla całki oznaczonej
21 sty 20:11
jc:
Nierówność Shwarza: ∫ab f(x) g (x) dx ≤ [ ∫ab f(x)2 dx ]1/2 [ ∫ab g(x)2 dx ]1/2
U nas a=0, b=1, g(x)=1, f(x)=(1+x4)1/4
∫01 (1+x4)1/4 dx ≤ [ ∫01 (1+x4)1/2 dx ]1/2 [ ∫01 1 dx ]1/2
czyli
∫01 (1+x4)1/4 dx ≤ [ ∫01 (1+x4)1/2 dx ]1/2
jeszcze raz stosujemy nierówność
∫01 (1+x4)1/2 dx ≤ [ ∫01 (1+x4) dx ]1/2 = 1.21/2
wstawiasz do poprzedniej nierówności
i masz
∫01 (1+x4)1/4 dx ≤ 1.21/4
Faktycznie mamy nierówność < , funkcje 1 i (1+x4)1/4 nie są proporcjonalne.
21 sty 21:05