ciag
~~miki: Dany jest ciąg arytmetyczny an=5n−8. Oblicz sume S= a9−a10+a11−a12+a13−…+a55
20 sty 18:16
ABC:
oblicz oddzielnie sumę dodatnich i ujemnych wyrazów
20 sty 18:17
~~miki: Dochodze do czegos takiego (a9−a10)+(a11−a12)+(a13−a14)+....+(a1+54r) gubie sie z
reszta choc widze ze w kazdym nawiasie bedzie −1r tylko w sumie ile ich bedzie, nie wiem jak
to zapisac
20 sty 18:23
~~miki: jakies wskazówki ?
20 sty 21:20
~~miki: tylko ile dodatnich ile ujemnych?
20 sty 21:55
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
a
n − a
n+1 = 5n−8 − ( 5(n+1) − 8) = −5

związku z tym a
9 − a
10 + a
11 − ..... − a
54 = −5* 'ile'

dodajesz do tego a
55 i gotowe
20 sty 22:46
~~miki: tak do tego doszłam moimi nawiasami ze r to −5 dobrze myślę?
21 sty 17:32
~~miki: ale co mam dodać?
Czy może to ktoś wytłumaczyć?
21 sty 18:08
Jolanta: Różnica ciągu r=5 różnica między an i an+1 równa jest −5
Rozumiesz to co napisał wredulus?
21 sty 18:59
Jolanta: an i to wyrazy 9,11,13,15,....53
an+1 to wyrazy 10:12,14,16 ..54
21 sty 19:05
Jolanta: a53−a54 to ostatnia,,para,, jest ich 23
Jezeli między wyrazem poprzedni m a następnym roznica wynosi −5 to suma tych różnic wynosi
23*(−5)
Ale jest jeszcze jeden wyraz który musimy dodać a55 Obliczymy go z treści zadania an= 5*n−8
a{55}=5*55−8=
21 sty 19:17
~~miki: dziekuje, niby cos wiem,ale ne do konca,dzieki
22 sty 11:40
Eta:
S= a32 −− wyraz środkowy ( mediana)
S=5*32−8= 152
22 sty 18:06
Eta:
Zauważ,że :
a9+a55= a10+a54 ⇒ a9−a10+a55−a54= 0
a11+a53=a12+a52 ⇒ a11−a12+a53−a52=0
i tak ...........
aż zostanie wyraz środkowy a32 =S
22 sty 18:13
~~miki: 
pieknie , dzieki

!
23 sty 21:43